THERAPEUT

Helina Berghegen is mijn naam en Enso Shiatsu is mijn praktijk. Ik heb altijd interesse gehad in het menselijk lichaam, vroeger bladerde ik als klein meisje al door de medische encyclopedie. Ik heb een poosje fysiotherapie gestudeerd. Al snel merkte ik dat voor mij een mens en genezing niet alleen bestond uit het helen van een lichaam. Er is meer voor nodig om iemand te kunnen helen. Vervolgens ben ik terecht gekomen in de geestelijke gezondheidszorg. Eerst heb ik met pubers gewerkt die uit huis zijn geplaatst omdat zij in een onveilige situatie zaten. Na 14 jaar ben ik over gestapt naar volwassenen die ik begeleid in zeer uitlopende domeinen. 

In 2012 is Shiatsu therapie en de onderliggende filosofie op mijn pad gekomen en ben ik mij hier intensief in gaan verdiepen.

Voor mij is deze holistische kijk op ziekte en gezondheid hetgeen wat ik miste toen ik jaren geleden fysiotherapie studeerde. Alles komt samen; het lichaam, psyche en energie.

Ook voeding is een belangrijk onderdeel binnen de Chinese geneeswijze, je bent wat je eet. Voeding kun je zien als medicijn en daarom belangrijk binnen de therapie.

Therapie is voor mij een moment waarin jij gezien wordt en jij even mag zijn wie je bent, zonder een oordeel, zonder een moeten.

Helina Berghegen